13 Haziran 2021 Pazar

Yazılım Sektörünün Yeni Mezunlardan Beklentileri

Işık Üniversitesi Bilgisayar/Yazılım Mühendisliği Bölümü Dış Danışma Kurulu davetlisi olarak çok değerli öğretim üyeleri ve iş insanları ile sektörün yeni mezunlardan beklentilerini konuştuk.

Çok yüksek sayıda başvuru arasından, farklarını ortaya koyacak deneyimlere sahip olmaları için, orada paylaştıklarımın bir özetinin, öğrencilerin işine yarayabileceğini düşündüm.

Bunları toparlarken insan kaynakları ekimizden de destek aldım. Pazarlama, finans gibi teknoloji dışındaki bölümler için adayın mezun olduğu okul çok önemli bir seçim kriteri iken, teknoloji ekipleri için aşağıdaki gibi çok farklı kriterler işin içine giriyor.

Adayın kendini geliştirmek için neler yaptığı çok önemli. Staj yapmış olması ve mümkünse yarı zamanlı çalışması gelişime ciddi katkı sağlıyor. “Okul dışında Udemy, Bilgeadam gibi eğitim merkezlerinden farklı eğitim ve sertifikalar aldın mı?”, “Okulda öğretilen yazılım dilleri dışında Kotlin vs. gibi dilleri deneyimledin mi?”, “Uygulama mağazalarında geliştirmiş olduğun bir uygulaman var mı?”, “Geleceği Yazanlar platformunda bir projen var mı?”, sorularına verecekleri cevaplar onları rakiplerinden ayrıştırabiliyor.

Özellikle yazılımcı olacaklar için Java ve veritabanı SQL bilgisi çok kıymetli. Yapay zeka, Blockchain, 5G gibi popüler teknolojileri takip etmeleri, Python, R vs. ile bazı basit veri analizi metodları kullanmaları onları bir adım öne çıkartıyor.

Çeşitli kamplara, organizasyonlara katılmış olmaları, çocuklara ve kadınlara eğitmenlik gibi sosyal projelerde görev almaları oldukça önemseniyor. Davranış becerileri, sosyal yetenekler, takım oyuncusu olunması, bugün ortak hedeflere koşan ve çevik çalışan ekipler için olmazsa olmazlar arasında.

Son olarak yeni mezunları çalışan olarak alan şirketler, onlara orta/uzun vadeli ciddi bir yatırım yaptıkları için adayın firmada çalışmaktaki motivasyonunu ve isteğini çok önemsiyorlar. Yazılım sektörünün yeni mezunlardan beklentileri çok fazla gibi görünse de aslında hem teknik hem sosyal olarak kendini sürekli geliştireceğinin ipuçlarını veren adayları tercih ediyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder