17 Mayıs 2021 Pazartesi

Konfor Alanından Çıkma

Shuswap Kabile Liderleri İş dünyasında kariyer adımlarında tavsiye edilen belli aralıklarla konfor alanını bırakıp gelişim için yeni görev, yetki, konu, takım veya iş değişikliğine gitmektir. Bugünlerde özellikle yurt dışına taşınan arkadaşlardan pek çok başarılı hikaye duysak da, bu pek çoğumuz için oldukça zordur. Bu yazıda yeni zorluklar ile gelen öğrenme ve yenilenme deneyimi ile ilgili geçmişten farklı kültürlerden birkaç liderlik deneyimini sizlerle paylaşmak istedim.

British Columbia bölgesindeki Shushwap yerli kabile liderleri zengin ve verimli topraklarda yer alan köylerindeki yaşamlarının bir süre sonra fazla tahmin edilebilir olduğunu ve yeni zorluklar gerektiğine kanaat getirirlermiş. Bu sebeple köylerini yaklaşık her 30 yılda bir bilmedikleri bir bölgeye taşırlarmış. Her taşınmada yeni av alanları, somonun bol olduğu yeni nehirler keşfedilirmiş. Böylece hayat yeniden değer kazanır ve herkes yenilenmiş hisseder.


Ise Naiku Tapınağı Bir diğer örnek Japonya’nın Ise bölgesindeki büyük tapınaktır. Yaklaşık 1500 yıl önce ilk kez özenle ve incelikle hazırlanmış braketlerle kolon ve kirişler oluşturularak yapılan tapınak, günümüze kadar yaklaşık her 20 yılda bir her yeni imparator başa geçtiğinde aynı bölgede yıkılarak yeniden inşa ediliyor. En son 2013 yılında 62. Kez inşa edilen tapınak her imparator ve halkı için saflığı garanti altına alıyor ve yeni hedefler ve kazanımlar anlamına geliyor.

Biz de bu örneklerdeki insanlar gibi artık kendimize ve ekiplerimize katacak yeni bir şey kalmadığında konfor alanını bırakabilmeli, yeni uygulama alanları yaratabilmeli, yeni sorumluluklar alabilmeli, bilmediğimiz zorluklarla gelen yeni çözümler ve keşifler ile yenilenmeliyiz.


Kaynak:
Akış: Mutluluk Bilimi, Mihaly Csikszentmihalyi  
https://en.vvikipedla.com/wiki/Ise_Grand_Shrine