28 Şubat 2015 Cumartesi

BAŞARILI LİDERLER NASIL DÜŞÜNÜR, RED HAT CEO’SU BOB YOUNG ÖRNEĞİ

Yönetici danışmanı ve Toronto Universitesi İşletme Fakültesinde dekan olan Roger Martin uzun yıllar süren 50 farklı lider ile yaptığı görüşmeleri sonucunda başarılı liderlerin nasıl düşündüğünü şöyle özetlemiş: Aynı anda iki karşıt fikri akıllarında tutarak, herhangi birisini elemeden,  yaratıcı bir şekilde her iki fikirden de iyi yönleri sentezleyerek, daha iyi bir düşünce ortaya koyabiliyorlar. Buna bütünleştirici düşünme deniyor.

Bunun için en iyi örneklerden biri en ünlü Linux işletim sistemi Red Hat’ın kurucusu ve CEO’su Bob Young. 1990 ortalarında Red Hat, Linux işletim sisteminin paket versiyonlarını satarak 1M$ satış rakamına ulaşınca,  yazılım endüstrisinde iki farklı iş modellerinden birini tercih etmesi gerekiyordu. Bir tanesi Microsoft, Oracle, SAP gibi büyük oyuncuların yazılımlarını yüksek fiyata ve ciddi karlarla sattıkları fakat kaynak kodlarını sakladıkları tescilli yazılım modeli. İkincisi şirketlerin CD-ROM’larda yazılımları ile birlikte kaynak kodlarını verdikleri ücretsiz (düşük fiyatlı ve az karlı) yazılım modeli.

Bob Young alternatiflere doğru ya da yanlış olarak yaklaşmadan, bu iki iş modelini sentezleyerek Red Hat’i büyük bir başarıya ulaştırdı. Bu sentez ücretsiz yazılım modelinin düşük fiyatı ile tescilli yazılım modelinin karlı servis yönteminden oluşuyordu. Sonuç Linux işletim sistemi için kurumsal marketti.  İşletim sistemi yazılımı CD-ROM yerine internetten ücretsiz indirilebilirken, güncelleme ve iyileştirme gibi servis hizmetlerinden para kazanılıyordu.

1999 yılında Red Hat borsaya açıldığında ilk gün Young milyoner oldu. 2000 yılında sunucu işletim sistemlerinde Linux  %25, Red Hat ise Linux işletim sisteminin %50  pazar payına sahip oldu.

Roger Martin bütünleştirici düşünme için yapmamız gerekeni ise 4 madde ifade ediyor:

1)Ortada olmayan ama ilgili etmenleri bulun
2)Değişkenler arasında çok yönlü ve doğrusal olmayan ilişkileri değerlendirin
3)Problemi bir bütün olarak görün, parçalar nasıl bütünleşir, kararlar diğerlerini nasıl  etkiler belirleyin
4)Karşıt görüşlerden gerilimini yaratıcı bir şekilde çözümleyin ve yeni çıktılara ulaşın

(Bugün Linux sunucu(web) işletim sistemlerinde %37, superbilgisayar işletim sistemlerinde %97 pazar payına sahip)  

Kaynaklar: