21 Aralık 2014 Pazar

AMAZON.COM AND DIGITAL MARKETING

Amazon.com is one of the big success stories in internet era. 

Founder Jeff Bezos  was born in January 12, 1964 at New Mexico, USA. He enrolled in physics programme at  Princeton University later on  switched to electrical eng. & computer science. Bezos started at D.E.Shaw wall street company as computer specialist and became vise president  at 28 years old.

In 1995, he launched the bookselling site Amazon.com and was chosen as Time person of the year in 1999. In 2013, he purchased The Washington Post newspaper.

Today (2014) he is still CEO of Amazon which is a 145B$ company with 75B$ sales revenue, 20B$ gross income and 274M$ net income in 2013.  

Amazon’s Business Model Cogwheel consists of Low prices, Large Selection and Convenience strategies. It started with 1 category  in 1995 and increased to 18 category in 2014.  In 1997 books, music, video was %100 of products and in 2014 these three categories are just  %35 of all products. Some new examples are Kindle and Fire Phone and Fire TV 

Amazon has several services including Amazon Instant Video: video on demand, Amazon Fresh: ordering groceries online, Amazon Web Services: cheap and fast cloud platform. It also owns large number of web sites. Some examples are  IMDB: internet movie database, Zappos.com: online shoe and clothing shop, Alexa.com which provides commercial web traffic data

Amazon started with Web 1.0 and evolved with Web right now using Web 4.0 opportunities with products like Amazon Dash and Prime AIR.

In terms of digital marketing it has done a lot with pioneering A/B testing in 1997.  In 2001, for the first time in its history, Amazon implemented software to measure its costs for each shipped product. It used real-time optimization and ever-improving metrics.

Jeff Bezos says “Online, we can show half of our customers’ one thing and half of customers another, and very quickly get some results back on how people actually behave”.

Other digital marketing tools used by Amazon such as experimental marketing, network economy, user experience and gamification are explained in the following slides.  

16 Kasım 2014 Pazar

YALIN GİRİŞİM



2014 Turkcell Teknoloji Zirvesine katılan dünyanın en ünlü girişim koçlarından Bob Dorf yalın girişim için ipuçlarını şöyle özetledi:

Bob Dorf

  • Kendisi 7 girişim yapmış, 2’si başarılı olmuş, 2’si kendini idame ettirebilmiş, 3 tanesi çöp olmuş. Ama en çok çöpe gidenlerden öğrenmiş, denemeden başaramazsınız.
  • Mükemmel bir ürün bile pazarı olmadan çok anlamsız.
  • Dışarı çıkmak çok önemli, müşteri ile yüz yüze konuşarak ihtiyacı çok iyi belirleyin. En az 40-50 müşteri ile konuşmalısınız.
  • Müşteriyi ve ihtiyacı olduğu ürünü aramak çok önemli. Ürünün sadece işlevi değil tipi ve kullanımı nasıl olmalı müşteri belirlemeli.   
  • Mutlaka Business Model Canvas kullanın, iş planınız ortaya çıksın.
  • Powerpoint’i boşverin, ürünü anlatın, gösterin.
  • Steve Blank 4 yılda sıfırdan 4Milyar$ değere ulaşan bir şirket kurabildi.
  • Büyük şirketler içlerinde kurumsal girişimler kuruyorlar. Bu girişimlerden  12 taneden 2 tanesi yeni gelir kaynakları oluşturabiliyor. 

Business Model Canvas

GELECEK NASIL OLACAK?

2014 Turkcell Teknoloji Zirvesinde dünyanın en ünlü gelecek bilimcilerinden Michio Kaku'nun gelecek öngörülerini dinlerken ben biraz korktum. Bakalım sizde nasıl bir duygu uyandıracak? 



  • Bir kriz yaşanacak, çünkü krizler büyük atılımlar ile gelen zenginliklerin ardından paranın bir balon oluşturması sonucu yaşanır. Büyük krizler aşağıdaki gibi özetlenebilir:
  1. 1873-1896 Buhar gücü  ve sanayi devrimi ile gelen ferah London Stock Exchange’de balon oluşturdu ve ardından Avrupa’da uzun depresyon baş gösterdi.
  2. 1929-1934 Elektrik ve otomobil ile gelen ferah New York Stock Exchange’de balon oluşturdu ve bu büyük depresyonla sonuçlandı
  3. 2008-2010 Bilgisayarlar, internet ve teknoloji ile gelen bolluk küresel kriz ile sonuçlandı.
  4.  ?       - ?   Dijitalleşen dünya yeni bir bolluk getirecek bu da bir balonla krize neden olacak.

  • Moore Yasasına göre bilgisayarlar hem her yerde hem hiçbir yerde olacak. Bugün kağıt ve elektrikte olduğu gibi
  • Bilgisayar, gözlükler, lensler ile birlikte artırılmış gerçeklik yaşamımızda olacak. Gözlüksüz 3 boyutlu TV’leri çok yakında göreceğiz.
  • Arabanızda akıllı bir yardımcı olacak, 2020’den once araçlar kedi kendine seyahat etmeye başlayacak ve uzun vadede trafik kazazı kavramı hayatımızdan çıkacak  
  • Evinizde 360 derece akıllı duvar kağıtlarınız olacak
  • Medyanın bugün dijitalleşmesi (Apple’ın müzik piyasasını kontrol etmesi) gibi ulaşım, ticaret ve sonunda insan dijitalleşecek
  • İnsanın dijitalleşmesi ile birlikte organ marketleri oluşacak, tuvaletler hastalanabilme ihtimalinizi çok önceden tespit edecek, tümör kavramı hayatımızdan çıkacak, akıllı haplar yutacağız ve kanımızda robotlar dolaşacak
  • Ekonomi kitaplarından teori olarak anlatılan tamamen arz ve talep ile fiyatların belirlendiği mükemmel kapitalizm ticarete hakim olacak
  • Veri madenciliği, analitik, hedefli pazarlama iş yaşamının olmazsa olmazı olacak, son kullanıcı kazanan olacak, entelektüel kapitalizmi anlamayan aracılar kaybeden olacak  

20 Ağustos 2014 Çarşamba

STRATEGIC MANAGEMENT PROJECT

For strategic management class of MBA a company presentation with an investment plan on baby formula is prepared. 


BabyLife is a new provider for baby formula products that focuses only exports to developing countries. The  company targets to deliver high quality organic products with lower costs by easy access to raw material, effective operations and outbound logistics and target based marketing.

It is planned to be a middle size company with headquarter in Istanbul, factory in Kocaeli,  and sales office in Lagos, Nigeria.

Presentation includes strategic objectives, forecasting, SWOT analysis, Porter's five forces model evaluation, business, corporate, functional strategies and brief marketing plan.